Потенциално опасен астероид отново се приближава към Земята след 34 години, съобщи

...
Потенциално опасен астероид отново се приближава към Земята след 34 години, съобщи
Коментари Харесай

НАСА предупреди за потенциална опасност, идваща от Космоса

Потенциално опасен астероид отново се доближава към Земята след 34 години, заяви уеб страницата на Центърът на НАСА за проучване на обекти, близки до нашата планета.

Астероид 349507 (2008 QY) е с диаметър до 1,2 километра. На 3 октомври той ще прелети на разстояние към 6 милиона километра от нашата планета.

Минималното разстояние сред небесното тяло и Земята ще бъде 0,042 астрономически единици или съвсем 6,3 милиона километра.

Астрономическите обекти, пресичащи орбитата на Земята на разстояние по-малко от 7,5 милиона километра, се смятат за евентуално рискови. Според учените диаметърът на метеорита може да доближи от 520 до 1200 метра. Скоростта на обекта е 20,96 километра в секунда.

Астрономите за първи път забелязват астероида на 30 септември 1989 година Обектът обаче " изчезва “ за 33,5 години, а идващият път, когато учените го засякоха, бе на 13 февруари 2023 година Той принадлежи към Earth-crossers - метеорити, пресичащи орбитата на Земята. Това обаче не значи, че подобен обект безусловно ще се сблъска с планетата.

Астрономическа единица е мерна единица за дистанции в Космоса, равна на междинното разстояние от Земята до Слънцето, написа bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР